Hozzávalók
- 1/2 kg darált hús
- 7 dkg párolt rizs
- 1 tojás
- 1 kk paradicsompüré
- 1 közepes hagyma
- csipet őrölt kömény
- 1 ek petrezselyem (elhagyható)
- 25 dkg gomba
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
- szükség szerint zsíradék
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 kisebb répa karikára vágva
Elkészítés
-
Köret előkészítése
Első lépésben elkészítem a köretként szolgáló párolt rizst, majd a húsgombócokhoz félreteszek belőle 7-8 dkg-ot. -
Hagyma dinsztelése
A vöröshagymát apróra vágom, és kevés zsiradékon megdinsztelem. Ezután hozzáadom a darált húshoz, és kissé összekeverem, hogy a hagyma jól elkeveredjen a hússal. -
Fűszerezés és tojás hozzáadása
Megszórom sóval, borssal, egy csipetnyi köménnyel és, ha szeretnénk, petrezselyemmel, majd hozzákeverem a paradicsompürét. Beleütök egy tojást, és alaposan összedolgozom a masszát. -
Rizs hozzáadása
Az elkészült húsmasszát összekeverem a kihűlt párolt rizzsel, hogy jól eloszoljon. -
Gombócok formázása
Vizes kézzel kis gombócokat formázok, és a beolajozott sütőpapírra elhelyezem őket. -
Sütés az AirFryer-ben
Az AirFryerben a turbó programon sütöm a gombócokat, ami 15 percig tart 230 fokon. -
Előkészítés a szószhoz
A megsült gombócokat tűzálló tálba helyezem, és félreteszem, amíg elkészítem a gombamártást. -
Gomba és répa előkészítése
Megmosom a gombát, majd négy részre vágom, és a sárgarépát is felkarikázom. -
Zöldségek dinsztelése
Egy serpenyőben kevés zsírt forrósítok, és megdinsztelem a répát, majd hozzáadom a gombát. Együtt sütöm őket, míg a gomba szépen megpirul. -
Liszt hozzáadása
Amikor a gomba és répa elkészült, megszórom őket liszttel, és rövid ideig keverés nélkül hagyom főni, hogy kissé megpiruljon. -
Tejföllel és vízzel való felöntés
Hozzáadok 1,5 dl vizet és 2-3 dl tejfölt, hogy szép krémes állagú legyen. -
Szósz ízesítése
Sóval, borssal és friss petrezselyemmel ízesítem, majd felforralom, és a tűzálló tálban várakozó húsgombócokra öntöm a mártást. -
Sütés befejezése
A húsgombócos tálat 180 fokra előmelegített air fryerbe helyezem, és további 15-20 percig sütöm, hogy a szósz jól összeérjen a gombócokkal. -
Tálalás
Az elkészült húsgombócokat párolt rizzsel tálalom, azonnal fogyasztható.